Om Sophie Grace Meditationer

Sophie Grace Meditationer är en sydsvesk meditationsinstruktör som represeteras av förlaget Plotline Books (självägt) Sophie arbetar deltid som assitent till en förskolehef i södra Halland och driver på andra delen en kombinerad översättningsbyrå och bokförlag. Sophie började med meditation som sjukgymnasitik efter en svår lunginflammation 2002 och har själv hållt på med meditation, avslappning och yoga sedan dess. 2010 började hon hålla meditationskurser och 2013 kom första inspelade meditationen som Sophie Grace Meditationer.

Utbildning

  • Certifierad meditationsinstruktör
  • Master i engelska med specialisering i översättning. Linneuniversitetet
  • Pedagogik för arbetslivet och vuxnas lärande – innehållande förändringspsykologi, gruppsykologi och motiverande samtalsteknik. Linneuniversitetet
  • Positive psychology. University of North Carolina at Chapel Hill
  • Näringslära. Kristianstad högskola

Pågående distansutbildningar

  • Neurolingvistisk programering, INLP Center, Kalifornien. Utblidning godkänd av California Board of Behavioral Sciences.
  • Buddhism and Modern Psychology

Syftet med meditationerna

Svaret på frågan ”Vad är syftet med meditation?” kommer att skilja sig beroende vem man frågar. Många sätter idag ett lika-med-tecken mellan mindfulness och meditation. Mindfulness är dock ett förhållningssätt som kortfattat handlar om medveten närvaro och är inte något övergripande ord för allt som har med avslappning, meditation och yoga att göra. Meditationen kan ha sin grund i mindfulness, men måste inte ha det. De övningar man ofta förknippar med mindfulness är andningsankare och kroppsscanning. Det finns dock många olika meditationstekniker och beroende på hur din hjärna bearbetar meditation kommer du förmodligen att föredra olika tekniker. Och det är ok. Om du är visuellt lagd, d.v.s. har lätt att tänka i bilder, så kommer du förmodligen att tycka om dagdrömsmeditationer där du använder sin fantasi under meditationen. Om du tycker om att prova dig fram när du lär dig nya saker, kan du tycka om progressiv muskelavslappning där du först spänner och sedan slappnar av i olika muskler, eller gående meditation. Om du är bra på att komma ihåg saker du hör, kommer övningar där du får använda din hörsel förmodligen att vara avslappnande för dig. Det kan handla om att sätta igång lite avslappnande musik och lyssna på det du hör. Kanske följer du ett instrument eller noterar hur musiken ändrar sig. Man kan också använda meditation för att bearbeta olika problem eller upplevelser. Många använder också meditation för andlig utveckling.

Syftet med Sophie Grace Meditationer är aldrig andlig eller personlig utveckling. Sophies mål är att ge lyssnaren en lugn och avkopplande stund. Eftersom det är så många som ger ut mindfulnessövningar fokuserar vi framöver framför allt på att presentera många olika andra meditationstekniker och avslappningsövningar så att alla ska kunna hitta något de känner funkar för dem.

Meditationstips för nybörjare

  • Alla meditationstekniker passar inte alla. Prova många olika så hittar du så småningom något du gillar.
  • Meditation är inte en tävling i att hålla fokus! Många som kan lite om meditation presenterar ofta det som om att man ska försöka hålla fokus på andningen eller liknande och att efterhand som man lär sig meditera så blir man bättre på att hålla fokus. Då bör man gå en meditationskurs eller två till. Din hjärna är uppbyggd för att börja mala dina problem eller försöka hitta lösningar när du inte behöver använda den till. Det kommer att börja tjattra som en schimpans när du sätter dig och ska koppla av. Det är mer onormalt att kunna fokusera än att tankarna glider iväg. Att få bättre fokus är en konsekvens av meditation, inte huvudsyftet. Anledningen att du fokuserar på tex. andningen eller känslan i din kropp är dels för att få kontakt med din kropp men annars är det för att ge din hjärna en enkel uppgift att hålla på med medan du kopplar av.